Aspergers Syndrom


Skrevet i 2015:

Det jeg fortsatt sliter mest med er å ta kontakt med folk, spesielt i det private, men når man først blir litt kjent er jeg en veldig sosial person, noen ganger trenger jeg kanskje å bli dyttet litt ut i situasjoner, men om jeg har noen jeg er trygg på så går det normalt sett veldig bra.

Skrevet i 2011:

Det har skjedd mye iløpet av to år, så lager ett nytt «kapittel» her.

Jeg gikk på en skikkelig smell etter problemer med min forrige arbeidsgiver, som førte til at jeg ble sykemeldt over lengre tid, med hyppige besøk til psykolog.
Det hjalp meg mye i den perioden, og jeg er stort sett tilbake der jeg var før dette skjedde, og på enkelte punkter enda sterkere! Jeg er «back in business» med en annen arbeidsgiver, hvor jeg trives veldig godt!

Jeg sliter fortsatt med å ta kontakt i starten, men etter det er gjort unna, er jeg veldig pratsom! Har også flyttet til sentrum, så jeg er også ute mer, enn tidligere. Takler også større folkemengder bedre nå.
Har nettopp (april 2011) kjøpt meg ny sykkel også, har som ett mål om å sykle rundt 10km daglig, iallefall sålenge været er fint. Bruker flere muskler på en annen måte enn bare ved å gå. Har også tenkt til å starte med litt trening, da det er eget treningsrom i komplekset her jeg bor nå.

 

Skrevet i 2009:

Noen kjennetegn på Asperger syndrom fra Wikipedia;

Asperger syndrom er en diagnose innen autismespekteret. Personer med asperger kan ha én eller flere av følgende funksjonsvansker:

– Begrenset evne til sosial omgang, særlig med jevnaldrende.

– Vansker med å oppfatte sosiale spilleregler, normer og andre forventninger.

– Spesielle og begrensede interesser.

– Uvilje mot endring i omgivelser og rutiner.

– Kommunikasjonsproblemer og forståelsesvansker som for eksempel vansker med å lese og forstå mimikk og kroppsspråk.

– Nedsatte motoriske evner (klumsethet).

Til tross for normal intelligens, kan de ha store avvik når det gjelder:

– Evne til å oppfatte andres perspektiv.

– Evne til å organisere sin tilværelse, og til å finne alternative løsninger når ting ikke skjer som planlagt.

– Evne til å få sammenheng og mening i sine opplevelser.

Hvordan jeg er påvirka;

Jeg fikk diagnosen min i 2003, da jeg gikk på ungdomsskolen. Har alltid hatt det, men de er veldig trege med å finne ut slike ting.

For fremmede virker jeg sjenert og annerledes, har vansker for å snakke med folk jeg ikke kjenner. Trenger noen få dager på å bli kjent med andre, og da blir jeg oppfatta som en helt annen person. Da blir jeg oppfatta som en veldig sosial person med mye humor, som kan fleipe mye også.

Har lært med å leve med diagnosen min, selv om det var litt vrient i begynnelsen, det største problemet mitt er det sosiale og «kaste» seg ut i ting. Må ha en tildels planlagt dag for å fungere, hvis ikke kan ting stoppe helt opp.

Jeg er ikke veldig gla i å bevege meg ut i det offentlige rommet, holder meg unna i de værste tidene. Uansett når jeg er i byen er jeg stressa og på «tå hev», føler meg ikke veldig komfortabel, og at folk kikker rart på meg.

Har greid meg forhåndsvis greit på skolen, med en del hjelp på ungdomsskolen. På videregående første året var jeg ikke veldig komfortabel med enkelte personer i klassen, men greide meg gjennom det (elektro).
Det andre året gikk jeg på elektronikk og gjorde ikke veldig mye fornuftig, men jeg trivdes godt med klassen så ble der hele året.
Gikk ett tredje år på IKT-Servicefag ved en annen skole, der fikk jeg hjelp, og en assistent og greide meg fint med gode karakterer i alle fag, og fungerte greit sammen med klassen

Er veldig mye for meg selv pga diagnosen,og mange ser ned på meg på grunn av det. Det gjør ikke ting stort bedre, jeg trenger også stabilitet rundt meg.

Aspergers og kjærlighet er heller ingen lett sak, de fleste jenter vil ikke ha noe med en gutt som er litt annerledes.
Har gjort flere forsøk, men det ender som regel med ett avslag. Det er ganske slitsomt, vi har da samme ønsker som alle andre normale personer.

Nå er jeg ansatt som IKT-Lærling ved en skole, trives veldig godt, fungerer godt sammen med ‘teamet’ og får stadig skryt for å gjøre en god jobb. For tiden driver jeg med brukerstøtte, hvor jeg hjelper både elever og lærere stort sett problemfritt. Har gjort store fremskritt i forhold til diagnosen min, og fungerer i det hele veldig godt i samfunnet, selv om jeg får noen tilbakeslag til tider.