Blogg

Boligdrømmen; kompakt livsstil

Jeg har drømt om egen bolig i flere år, men med de galopperende boligprisene er det ikke enkelt å komme seg inn på markedet alene. Leiligheter er dyrt, hus er ofte for store for en-to personer alene og blir derfor også ganske kostbare. Ønsket mitt er ett mindre hus, kanskje på størrelse med en leilighet sånn i første omgang for å etablere meg og samtidig ha litt frihet til det jeg selv ønsker med oppussing, muligheten for en liten hageflekk også videre. Det har ikke vært lett å finne noen slike konsepter uten å selv måtte prøve å planlegge selv og bygge selv.

For noen uker siden kom jeg over StartMicroHousing, som har spesialisert seg nettopp på mindre hus som er godt utnyttet. Jeg må innrømme at jeg kanskje har forelsket meg litt i ett par av modellene deres, spesielt C – L og E – XL. Men med tanke på at det kun er meg selv, så ser jeg C – L modellen som mer realistisk, både plassmessig og økonomisk. En større bolig vil alltid ha høyere driftskostnader i form av oppvarming og vedlikehold enn hva en mindre bolig ville hatt. Det betyr større økonomisk frihet, og mer fritid siden man ikke har så store behov for vedlikehold som ved en større bolig.

Planløsningen liker jeg veldig godt, det er omtrent så godt utnyttet som det går an på 48,6 kvadratmeter i mine øyne, det er plass til ett soverom med oppbevaringsplass, ett kompakt men praktisk bad, stue og kjøkken pluss inngang og bod. Oppe finnes det en hems på 17,6 kvadratmeter med trapp ned, og en liten hems på 6,6 kvadratmeter som kan benyttes til oppbevaring. Jeg ser for meg den store hemsen til en stue med sovesofa til eventuelt gjester, TV stue, og en kontorplass til å kunne jobbe på. I stua og kjøkkenet nede så ser jeg for meg en sofa med ett bord pluss spisestue til gjester.

Den største hindringen som jeg ser det nå er å kunne få tak i en liten tomt der jeg kunne fått plassert ett slikt hus til en fornuftig pris, og som ikke er for langt unna kollektivtrafikk i Akershus/Oslo siden jeg ønsker å kutte ned pendletiden frem og tilbake til jobb i Oslo. Med ett BYA areal på 56,2 kvadratmeter er det ikke store tomta som behøves, men det må være forhåndsvis enkel tilgang til vann, kloakk, strøm og bredbånd slik at det ikke blir enorme kostnader i forbindelse med oppkobling til det. Jeg ser for meg at jeg skulle klart å betjene en totalpris på 2 – 2,2 millioner totalt.

Typisk meg så ville jeg nok også putte inn litt smart-teknologi også, blant annet Philips Hue belysning, fjernstyring av stikkontakter og elektronisk dørlås.

Legg inn en kommentar